Familj · Jul · Okategoriserade · Resor · Vardagsminnen

Tuff tuff, rakt in i hjärteasken

Igår var vi på ett äventyr som kommer sparas långt in i minnesasken, ett sånt minne som vi om flera år sannorlikt kommer se tillbaka på med samma varma känsla i magen som nu, när jag kikat igenom gårdagens bilder och ska skriva några rader om den fina lördagen vi hade. Vi har nämligen fått tuffa fram bakom ett gammalt bastant ånglok, i några gammaldags, vackert julklädda vagnar. På en tur som tog oss till självaste tomten!

Tågpremiär för båda barnen i vackert gamla, julpyntade vagnar.

Var god ta plats! All tågpersonal hade en varsin tomteluva på sig. Tågkonduktören kom ut med visselpipan och signalerade att det snart var dags för avfärd, mot tomtens verkstad!

På tåget delades det ut papper och penna, alla barn skulle ha chansen att ge sina allra största önskningar när vi nådde fram till tomten. Även biljetterna kontrollerades, såklart.

Kära tomten, jag vill ha en robotkatt, Elsa-tofflor och en hund med napp i munnen.

Små fingrar knåpade noga ner sina högsta önskningar.

Tuuut tuuut! Vi kan inte ha önskat oss mer sagolikt väder för stämningen. Snö och några minusgrader. Röken från loket bolmade rikligt i den krispiga luften.

Väl framme vid stoppet i Sveriges äldsta stationshus bet det härligt i kinderna, perfekt med ett stopp för lite pepparkakor och varm glögg. Så vacker och välbevarad station, perfekt plats för tomten och hans nissar att hålla till vid.

En rejäl bok för tomten att hålla koll på alla snälla och stygga barn. Och den lilla verkstan såklart, med solen som blygsamt sken in genom de frostiga fönstren.

Just vid besöket hade nissarna tagit en paus. men man kunde se på allt hyvelspån och färgstänk att de slitit hårt de senaste dagarna.

Stora säckar fulla med barnaönskningar stod bredvid tomten inne i stationen… eller, va det verkligen tomten? En skeptiskt 8 åring konstaterade att det där skägget va då inte ett riktigt tomteskägg, men nissarna försäkrade om att de samarbetade med riktiga tomten och de skulle se till att alla önskningar nådde till Nordpolen, såklart.

Så fascinerande att se att så mycket från stationens originalinredning fanns kvar, som den gamla fiffiga biljettluckan. Se så robust och vackert allt var byggt på den tiden. Den något nyare, men ack så mysiga lilla julbyn som var inbyggd i en gammal TV-apparat var en populär sevärdhet även den.

Dags för hemresa och alla barn fick en varsin julklapp! En fin bok pysselbok med mängder av klistermärken att roa sig med ända fram till julafton.

Tillbaka hemma igen och det bolmande loket tuffade vidare, wow sicken grej!

Efter den lilla tågluffen strosade vi runt på Noras vackra gator. Ett fikastopp, lite loppis, ett besök i en favoritbutik och bara massa stros. Så mysigt alltihop. Väl hemma igen avslutade vi lördagen med filmen ”Ensam hemma”, originalet. Julkänslan blev ett faktum efter denna lördag.

Lämna en kommentar